• In Je Kracht Coaching

Verdrietig zijn mag


We kennen het allemaal vast wel, je kind heeft zijn knie gestoten en huilt tranen met tuiten, terwijl het allemaal wel mee lijkt te vallen. Je eerste reactie is ‘ach het valt allemaal wel mee’, of ‘kom op, niks aan de hand’. Maar hoe weten wij nou dat het wel mee valt, of dat er niks aan de hand is? Wij kunnen niet voelen wat je kind op dat moment voelt. Wij voelen niet of het echt pijn heeft gedaan, hoe kunnen wij dan zeggen dat het allemaal wel mee valt?


Als er iets is wat ik heel belangrijk vind, dan is het wel dat een kind verdrietig mag zijn, ookal kan het er voor ons als ouders uit zien alsof het niet zo veel voorstelde. Je kind zal niet huilen als hij zich niet verdrietig voelt, op dat moment voelt hij echt die pijn, en dan moet dat verdriet er gewoon even uit.


Waarom vind ik het nou zo belangrijk dat je dit verdriet serieus neemt? Omdat een kind zich begrepen wil voelen. Stel jij hebt je teen heel hard gestoten tegen de tafelpoot, au! De tranen schieten in je ogen en je wil er het liefst een aantal scheldwoorden uitgooien. Als je partner of wie dan ook op dat moment tegen jou zegt: ‘ach joh, het valt wel mee, niks aan de hand’. Voel jij je dan serieus genomen? Ik in ieder geval niet. En als je je niet serieus genomen voelt door iemand, zal je dan snel nog een keer je verdriet uiten bij diegene? Ik zeker niet!


Het lijkt misschien heel stoer als je kind niet huilt nadat hij gevallen is, maar als je (te) vaak tegen je kind hebt gezegd dat hij zich niet moet aanstellen en dat het allemaal wel mee valt, dan huilt hij meestal niet omdat het niet zo’n pijn deed, maar hij huilt dan niet omdat hij voelt dat zijn ver


driet niet serieus genomen wordt. Terwijl hij van binnen misschien wel hard aan het huilen is. Ik denk dat dat nou juist niet is wat je met je kind wil.


En dan is er nog een hele belangrijke reden waarom je graag wilt dat je kind zijn emoties bij je uit. Ik ga ervan uit dat alle ouders graag willen dat wanneer hun kind ouder is, hij


met al zijn vragen en problemen bij je komt want je wilt graag weten wat er in je kind omgaat. Dan is het heel belangrijk dat je kind al zijn hele leven heeft ervaren dat hij ook daadwerkelijk met al zijn problemen en gevoelens, hoe klein ze soms ook lijken, terecht kan bij zijn ouders en zich daar serieus in genomen voelt.


Wat ook nog zo kan zijn bij het stoten van de knie is dat het de druppel is die de emmer doet overlopen. Misschien heeft je kind zich die dag al een aantal keer gestoten, of mocht hij iets niet wat hij wel erg graag wilde, of was er die ochtend flinke frustratie omdat hij die ene moeilijke puzzel niet in elkaar kreeg. Dan is het stoten van die knie inderdaad maar een kleinigheid, maar door te huilen komen alle frustraties van die dag eruit. En het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat deze tranen een functie hebben, want in deze tranen zitten stresshormonen. Door te huilen geef je je kind dus de kans om te ontladen van deze stress.


Voel je je nu alsjeblieft niet meteen schuldig als je deze opmerkingen wel altijd hebt gemaakt naar je kind(eren). Je hebt altijd een kans om het om te draaien! Heeft je kind geleerd om niet te gaan huilen na het vallen? Vraag dan na het vallen of hij er verdrietig van wordt. Vaak zullen kinderen die zich inderdaad verdrietig voelen vanzelf gaan huilen nadat zo’n vraag gesteld is. Daarna is het aan jou om je kind ook uit te laten huilen, en het huilen dus niet te stoppen door het kind a


f te leiden. Zeker als je kind gewend is om zijn tranen in te houden, kan het de eerste paar keer lang duren voordat hij uitgehuild is. Die emmer zit inmiddels behoorlijk vol en het duurt even voordat die helemaal leeg is. Neem hier dus de tijd voor!


Is je kind nog best wel jong? Begin dan gelijk met je kind uit laten huilen wanneer het verdrietig is. Wat ik zelf heb gemerkt bij mijn kinderen en kinderen om mij heen die ook mogen huilen t.o.v. kinderen die dat niet mogen, is dat kinderen die mogen huilen veel sneller van het verdriet af zijn en sneller weer gaan spelen, vergeleken met de kinderen waar tegen gezegd wordt dat ze niet mogen huilen omdat het wel mee valt. Deze kinderen blijven hangen in het verdriet en kunnen die stress niet kwijt waardoor ze vaak hangerig blijven en niet volledig kunnen ontspannen voor ze weer verder kunnen met waar ze mee bezig waren. Vaak zie je dat deze kinderen blijven huilen om de kleinste dingen omdat die emmer niet de kans krijgt geleegd te worden.


Dus naast dat je kind sneller ontspannen is, kan je zelf ook weer sneller doen waar je mee bezig was als je je kind de kans geeft om het verdriet er even helemaal uit te gooien!


Wil je meer weten over dit onderwerp, wat je tegen je kind kan zeggen in zo’n situatie, of heb je andere vragen of opmerkingen na het lezen van deze blog? Voel je welkom om mij een bericht te sturen!


Recente blogposts

Alles weergeven