• In Je Kracht Coaching

Teach your kids to use ‘I feel …” statements, rather than ‘I am …’ statements!

Oftewel, leer je kind te zeggen ‘Ik voel me boos’, in plaat van ‘Ik ben boos’.


Al even geleden kwam ik deze quote tegen, en ik vind hem prachtig! Ik zal uitleggen waarom ik deze quote zo mooi vind. ‘Ik ben boos’ impliceert dat het gaat om een boos persoon, iemand die van zichzelf altijd bozig is, en weinig tot niet blij kan reageren op vrolijke gebeurtenissen of positieve woorden van een ander.


Wanneer een kind (of volwassenen natuurlijk) aangeeft dat hij zich boos voelt, maakt hij duidelijk dat dit een tijdelijk gevoel is, en dat dat weer voorbij gaat. En dat is precies wat ik nou zo belangrijk vind. Een kind mag weten dat het oké is als hij zich boos voelt, maar hij mag ook weten dat die boosheid weer over gaat en er dan weer ruimte komt om bijvoorbeeld vrolijk te zijn. Deze boze gevoelens los kunnen laten als het kind daaraan toe is, is een heel belangrijke eigenschap en veel gezonder dan wanneer het kind de boosheid vast blijft houden. Nu kunnen kinderen van nature hun boosheid goed loslaten, en lijken ze snel vergeten waarom ze nu zo boos waren, en daarom is het zo belangrijk om ook in woorden aan te geven dat die boosheid een tijdelijk gevoel is!

Recente blogposts

Alles weergeven