• In Je Kracht Coaching

Fixed en growth mindset

Sommige kinderen vinden leren leuk en houden van een uitdaging, terwijl andere kinderen volledig dichtklappen zodra zij een opdracht krijgen die net iets meer denkwerk vraagt dan dat ze gewend zijn. Wat houdt dit verschil precies in en hoe kan je het ombuigen?


Wat is mindset precies? Mindset wordt in de literatuur beschreven als het beeld dat mensen hebben van hun intelligentie, kwaliteiten en talenten. Als een kind een fixed mindset heeft, geloven zij (vaak onbewust) dat hun intelligentie, kwaliteiten en talenten aangeboren zijn. Deze kinderen zijn bang om fouten te maken en dus bang om te falen. Op het moment dat ze een fout maken zien ze de negatieve gevolgen van hun eigen tekortkomingen. Het betekent dat het kind zichzelf niet slim genoeg vindt, waardoor hij ervan overtuigd is dat hij niet zal slagen. Kinderen met een growth mindset geloven (vaak ook weer onbewust) dat zij door te leren, hard werken en ervaringen opdoen kunnen slagen. Met deze mindset is het niet erg om te falen, het zorgt er juist voor dat je verder kunt leren.


Waarom is het zo belangrijk voor kinderen om een growth mindset te stimuleren? Als je een kind complimenten geeft over de uitkomst van een opdracht of taak, benadruk je de prestatie en intelligentie. Dit maakt kinderen heel kwetsbaar omdat zij bij de volgende opdracht zullen denken dat ze de opdracht hetzelfde of zelfs nog beter moeten maken. Deze enorme druk kan er al snel voor zorgen dat een kind bang wordt om te falen. Wanneer kinderen denken met een growth mindset vinden ze het een uitdaging om voor een opdracht wat harder te moeten werken. Wanneer ze fouten maken ontwikkelen ze weerbaarheid en doorzettingsvermogen. Met die weerbaarheid en doorzettingsvermogen kunnen ze nog verder leren.


Maar hoe kan je de fixed mindset van je kind ombuigen naar een growth mindset? Het is heel belangrijk om het proces te benadrukken. Geef bijvoorbeeld een compliment over zijn inzet, doorzettingsvermogen, de manier hoe hij de opdracht probeert op te lossen, en hoe hij erin vooruitgaat. Daarnaast kun je ook de inspanning benadrukken, denk daarbij aan de het harde werken en hoe hard hij aan het oefenen is. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat dit tijd kost. Je kind zal het echt niet meteen prima vinden om fouten te maken als je aangeeft dat dat oké is en dat je daardoor juist leert hoe je iets wel op kunt lossen. Tijd is dus een groot sleutelwoord bij het ombuigen van de mindset.


Heb je nog vragen over een fixed en growth mindset, voel je welkom om contact met mij op te nemen!

Recente blogposts

Alles weergeven